Portugal Building Terms

What does comunicação prévia com prazo mean in Portugal?

Independent site: we are not a public authority, and this is not legal or tax advice.

A comunicação prévia com prazo is the notification used to start using a building, or to change its use, when no recent licensed or notified works lead to it. You may use the building ten days after filing, unless the council rejects it or orders an inspection.

Ask for a free check

Rests on
RJUE, art. 4.º n.º 5, art. 62.º-B, art. 63.º, art. 64.º
Law
Decreto-Lei n.º 555/99 (RJUE), as republished by Decreto-Lei n.º 108/2026
Version
In force since 1 October 2026 (Decreto-Lei n.º 155-B/2026)
Official text
data.dre.pt/eli/dec-lei/108/2026/05/29/p/dre/pt/pdf
Sources
data.dre.pt/eli/dec-lei/108/2026/05/29/p/dre/pt/pdf
data.dre.pt/eli/dec-lei/155-b/2026/07/31/p/dre/pt/pdf
data.dre.pt/eli/declretif/29-a/2026/07/27/p/dre/pt/pdf
Checked
2026-11-05

What it means for the owner

More: Guide

Free check

Ask us what a Portuguese building term means and we will answer your question by email, free of charge.